Assalamualaikum ...
Hai hangpa semua...cuti-cuti ni, dok kat rumah mula terasa lapaq. Teringin pulak nak makan serawa labu. Linda ni memang hantu serawa lebih-lebih lagi labu. Dulu masa kecik-kecik, arwah mak ada, selalu arwah mak buat kan. La ni kalau teringin nak makan apa, kena la buat sendiri. Dulu order ja, dah siap..😅
Tapi hangpa tau ka serawa tu apa?!? 🤔 Haaaa, setengah tempat panggil pengat dan ada jugak yang panggil bubuq. Nak buat serawa bukan susah pun, bahan pun tak banyak dan senang jumpa kat kedai.
Pada hangpa yang dah tau buat tu dok diam-diam. Ni untuk yang tau buat. Ada yang dah cuba buat tapi tak pernah nak menjadi. Jangan terkejut atau buat-buat tetkejut, walaupun nak buat serawa ni senang tapi ada jugak yang tak reti nak buat.. macam adik Linda sorang ni (nama dirahsiakan) 😁
Jom tengok macam mana Linda buat serawa Labu Sedap ni...hehe
Bahan-bahan
separuh biji buah Labu ( dipotong dadu )
1-2 biji gula melaka (ikut nak manis tara mana)
1 cawan susu cair
1 cawan santan pekat
1 cawan santan
1 cawan santan
1 sudu besar sagu
Secubit garam ( untuk bangkitkan rasa lemak manisnya)
sedikit air
Cara-cara
1. Masukkan labu dan daun pandan di dalam periuk dan masukkan air hingga boleh menenggelamkan labu yang telah dipotong dadu kemudian didihkan.
2. Bila labu dah lembut ( lebih kurang 20-30 minit), masukkan santan dan gula melaka. Masukkan susu cair dan secubit garam. Biar hingga gula betul-betul larut.
3. Bila gula melaka dah larut dan sebati baru masukkan sagu. Masak hingga sagu benar-benar kembang.
4. Api kena slow bila dah masukkan santan supaya santan tu tak pecah minyak. Kalau dah pecah minyak, memang tak jadi dah serawa tu.
5. Dah siap boleh dihidangkan ketika panas atau sejuk.
Ini lah resepi Serawa Labu Sedap yang dapat Linda kongsikan dengan hangpa. Selamat mencuba...
"Tetiba rasa rindu pada arwah mak (maktok).
Al - Fatihah untuk arwah mak dan bapak, semoga mak dan bapak tenang di sana dan di tempatkan dikalangan orang-orang beriman...aamiin 😥 Tak pernah sesaat pun Linda lupakan mak dan bapak lebih-lebih lagi kalau masak makanan yang depa suka."
Tiada ulasan:
Catat Ulasan