Follow Us @soratemplates

Jumaat, 25 Oktober 2019

Jalan-jalan di Nilai

Assalammualaikum dan salam ceria semua...

Cuti hujung minggu baru-baru ni cik suami kata nak cuti tak mau buka stall burger satu hari so cik suami ajak kami tiduq kat Sepang rumah kakak cik suami. Anak-anak dengar memang suka la depa.
Petang sabtu tu kami dah siap-siap beg bawak la baju selai dua. Bawak baju tak banyak la sebab esok tu dah nak balik petang sambung buka stall burger pulak. Lepas asar ada orang bagi salam, rupanya anak tahfiz Linda balik, cik suami pi amek dia kat masjid minta cuti kat ustaz tapi esok tu sebelum asaq dah kena hantaq balik.

Cik suami Linda ni kalau nak pi luaq kawasan walaupun dekat ja mesti nak anak-anak dia ada semua, baru la dia nak pi. So, dah siap semua kami gerak sebelum magrib. Nak hmgerak awai tadi hujan lebat sangat, tunggu reda sikit baru gerak.

Sampai sana sebelum isyak, jadi kelam kabut tunaikan solat magrib dulu secara jemaah. Anak tahfiz kami yang mengimamkan kami. Dah jadi kebiasaan kalau Afiq balik memang dia akan jadi imam. 

Malam tu kat rumah kak ipaq kami makan apa yang ada ja. Mertua Linda goreng teluq dadar makan ngan nasi panas-panas, ada pulak sambai ikan parang lauk tengahari tadi. Kak ipaq Linda keluaq pi pasaq malam pi cari pulak yongtaufu dengan kacang kuda rebus. Tak banyak pun beli makanan kat pasaq malam Kota Warisan ni sebab dah pekena nasi.

Esok tu pagi-pagi dah berbau makanan kat dapuq, lepas mandi dan solat subuh teruih la masuk dapuq. Tengok-tengok mak mertua Linda dah siap buat saralan pagi. Punya la banyak menu yang mertua Linda buat. Yang dah siap masak masa tu mee sanggui dengan kuih keria ubi. Pek nga pun mertua Linda buat, masa tu dok ataih belanga lagi...
Siap masak gulai ikan jenahak lagi buat cicah dengan pek nga atau yang bukan orang utara panggil lempeng. Tapi anak-anak Linda suka cicah dengan susu pekat manis tu..sedap oooo 😋

Kira dalam pukui 7 lebih tu semua makanan dah siap terhidang ataih meja makan. Kami cuma makan ja tapi Linda sempat jugak la tolong buatkan pek nga tu ... ni dia menu kami pagi tu..ada mee sanggui, choq keria, nasi goreng pedas berapi (yang ni biras kami goreng)...
Lepas sarapan cik suami ajak jalan-jalan kat Nilai. Bukan nak pi shopping pun saja bawak anak-anak dengan mertua Linda jalan. Bila sampai kat Nilai dari jauh dah nampak ada belon api. Apalagi, anak Linda semua excited la nak naik. Dah lama depa tetingin nak naik belon api tu tapi tak kesampaian. 
So, cik suami pun masuk la parking kat kawasan Aeon Mall Nilai tu sebab belon panas tu ada di sebelah Dataran Nilai. Linda tengok ada banyak khemah dan kanopi di bahagian tepi Dataran Nilai n di sebahagian kawasan parking Aeon Mall ni rupa-rupanya minggu tu minggu Food Fest Negeri Sembilan @NS Food Fest 2019...

First tempat yang dituju kat belon panas tu. Satu kepala dia amek bayaran rm10 tapi tak dak jugak rezeki anak-anak nak naik belon panas tu ...😭😭😭 sedih jugak la sebab tak kesampaian anak-anak nak merasa naik. Yang jaga belon panas tu kata, depa terpaksa stop kejap sebab faktor cuaca. Masa Linda sampai tu memang cuaca agak panas dan angin pun agak kuat jadi bahaya kalau nak naik belon panas dalam keadaan cuaca macam ni. Risiko agak tinggi, jadi depa sambung balik sebelah petang dalam kui 6 cam tu. Kami tak boleh la nak tunggu sampai kui 6 sebab Afiq kena balik masjid sebelum Asaq.

Pujuk-pujuk anak nanti cari game dalam Mall tapi singgah jalan-jalan kat khemah-khemah tu dulu sebelum masuk Mall.

Banyak juga la gerai-gerai makanan yang menjual pelbagai jenis makanan seperti takoyaki, western food, air teh ais cincau, aiskrim, makanan panas-panas dan banyak lagi. Tak sempat nak snap pic makanan yang kami beli sebab nak cepat cuaca masa tu agak panas terik jugak la. Makan pun taka sangat sebab dah kenyang belasah kat rumah tadi.

Dah puas pusing-pusing kat khemah-khemah tu bawak anak-anak masuk Mall pulak sebab tadi semua merungut panas, anak Linda yang sulong tu memang tak tahan panas cepat sakit kepala..peluh ni dah merambu-rambu dah...

Bayangkan ni la pertama kali anak Linda pakai kain pelikat kuaq jalan-jalan dan masuk Mall. Sebelum ni malu tapi sekarang pada dia dah jadi biasa. Sebab kat masjid asyik pakai kain pelekat ja jadi dia dah tak kisah. Dia tak bawak langsung seluaq masa ni. Tapi tak pa janji depa happy.

Masuk Mall terus nak cari tempat game tapi sebab tak nak lama kat sini dok tengok jam ja sat g nak balik Sg Buloh plak, kami tak jumpa pun tempat yang ada banyak game cuma ternampak tempat memanah n teater 6D. Anak-anak tak mau pulak masuk tengok teater tu depa nak memanah. Bagi la depa memanah. Lepas memanah tu cik suami ajak balik dah sebab nak singgah kubuq arwah ayah mertua Linda dekat masjid kawasan tu jugak. 
 
Alhamdulillah, anak-anak jenis yang faham dan akur dengan kehendak papa dia walaupun sekejap ja masuk Mall tu tapi depa tak kisah pun janji papa dah bawah jalan-jalan. Dah dapat main dsn makan aiskrim dan dapat beli barang sikit kat kedai eco dalam Mall tu...😃

Balik tu singgah kubuq sat lepas tu terus balik rumah kak ipaq Linda. Mak mertua Linda masuk rumah terus pi dapuq nak masak sayuq mangkong goreng belacan pulak. Gulai ikan pagi tadi dah siap masak cuma nak goreng sayuq ja la. Makan ramai-ramai ni seronok tau siap tambah-tambah lagi nasi. Kena pulak lawan dengan sambai belacan ulam pucuk kadok campuq timun jepun..perghhhhhh terbaik.. pic makan tengahari pun Linda tak sempat nak snap sebab tak tahan godaan gukai ikan ngan sambai belacan tu...pic ni ja sempat amek, jenahak goreng garing...
Lepas makan, solat zohor kami pun siap nak balik. Sebelum hujan turun, jalan jem baik gerak awai. Nak singgah hantaq Afiq kat masjid lagi. Alhamdulillah, semua dipermudahkan selama cuti hujung minggu baru ni.

In shaa Allah, panjang umuq nanti kita pi tidoq kat sepang lagi... bukan senang nak beli jiwa anak-anak. Tak dapat pi bercuti kat tempat percutian yang best-best pun tak pa, dapat pi jumpa mak tok dengan pak sedara/mak sedara pun dah cukup untuk depa...

Ok, jumpa lagi di entry akan datang...kalau tak  dak job nak review Linda post posting yang berkaitan kehidupan Linda. Esok-esok ni anak-anak Linda boleh baca dan ada kenangan terindah untuk mereka simpan..sampai jumpa lagi...

Terima kasih pada yang sudi baca, sampai jumpa lagi di entry seterusnya...

3 ulasan:

  1. pernah pergi ke Nilai ini..

    suatu dahulu..

    teringin lagi untuk pergi kali yang seterusnya

    BalasPadam
  2. Wah, macam-macam aktiviti menarik yer

    BalasPadam
  3. bestnya berjalan kat nilai...

    BalasPadam