Follow Us @soratemplates

Khamis, 13 September 2018

Resepi Kek Batik Sempoi...

Assalamualaikum....
Hai semua...❤

Haaaa~ kali ni Linda nak share resepi kek batik versi Linda yang sememangnya sempoi...senang ja nak buat kek batik ni. Bahan pun tak banyak dan senang nak dapat kat kedai-kedai runcit ja pun...tak payah nak pi kedai bakery cari bahan-bahannya...

Selalu kalau hari minggu Linda akan buat kek batik ni. Atau kalau ada majlis bacaan yasin di kawasan rumah Linda yang digalakkan untuk kita bawak poctluck, haaa yang ni la menu Linda. 

Jom tengok bahan-bahan yang Linda gunakan. Mudah dan sangat simple serta senang ja nak buatnya. 

Bahan-bahan:

1 paket Biskut Marie (tak kisah brand apa)
2 cawan Milo
1 sb Serbuk coklat
1/2 tin susu pekat manis
1/2 cawan susu cair
1 buku butter ( Linda guna butter emborg)


Cara buat kek batik sempoi ni mudah ja...

~ Masukkan butter ke dalam periuk dan cairkan dengan api yang sederhana.
~Masukkan susu pekat dan gaul hingga sebati.
~ Masukkan milo dan serbuk koko dalam periuk.
~ Gaul lagi sampai semua sebati dan pastikan tak dak milo dan serbuk coklat yang berketul-ketul.
~ Masukkan susu cair...
~Kacau-kacau sampai sebati semuanya.
~Masukkan biskut marrie yang telah di patahkan ke dalam periuk dan gaul sekata.
~ Letakkan ke dalam loyang yang telah dialas plastic dan padatkan adunan.
~ Jangan terlalu padat sebab nanti tak berapa sedap.
~ Simpan dalam peti sejuk selama 4 jam hingga ia beku.


Lepas tu boleh la potong-potong dan hidangkan untuk santapan seisi keluarga...tak sempat nak amek gambaq dah licin pinggan tu...adoiiiii la anak-anak...πŸ˜…

* Kalau hangpa suka kek batik yang rangup bila makan, jangan campur biskut dalam campuran milo tetapi susun ja lapisan biskut dan dilapis dengan coklat. Kalau lebih suka kek batik lembut, patah-patah kan biskut marrie dulu dan biarkan ia lembut sikit. Linda lebih suka kek yang dicampur sekali di dalam periuk...anak-anak dan suami pun suka..πŸ˜‹

Tiada ulasan:

Catat Ulasan