Follow Us @soratemplates

Selasa, 25 September 2018

Bukit Gasing ~ Hiking bersama anak-anak dan jiran ...😊

Assalamualaikum dan salam sayang semua...😘

Hari minggu adalah hari yang sangat bemakna buat diri Linda dan anak-anak. Pada hari minggu baru-baru ni, Linda dan anak-anak mengikut jiran Linda untuk aktiviti mendaki bukit. Bukit yang dipilih kali ni adalah Bukit Gasing. Ini merupakan kali pertama Linda dan anak-anak mendaki Bukit Gasing ni...😅



Antara jiran Linda yang pergi ialah Ju, Zura dan suaminya Sham, Kak Ina dan Kak Awie... Ju ni memang dah selalu hiking dan hiking ni dah jadi sebahagian dengan hidup Ju. Zura pun sama jugak, selalu jugak hiking bersama suaminya. 

Linda dan anak-anak dah biasa hiking tapi jarang-jarang la. Maknanya kami anak-beranak dah ada pengalaman untuk hiking ni. Cuma kak Ina dan Kak Awie ni ja baru nak bermula...😅




Sebelum Linda cerita pengalaman untuk naik ke Bukit Gasing ni, mai Linda nak share tentang Bukit Gasing. Bukit Gasing ni tak la jauh sangat dari rumah Linda. Ini merupakan kali pertama Linda naik Bukit Gasing. Agak teruja bila Ju dan Zura cerita kat atas tu ada anak sungai, titi besi dan titi gantung.

Bukit Gasing terletak di antara Petaling Jaya, Kampung Pasir dan Pantai Dalam. Perjalanan dari rumah Linda ke Bukit Gasing mengambil masa dalam 30 minit ja iaitu sejauh 35km. Boleh ja kalau nak pi tiap-tiap minggu pun. Hehehe.... kami gerak dari rumah lebih kurang jam 6.45 pagi dan sampai di starting point jam 7.15 pagi. Perjalanan pagi tu tak lah jem sebab hari minggu. Kami melalui Federal Highway.

Untuk mula mendaki bukit ini, ada tiga starting point iaitu di Jalan Gasing, Pantai Hillpark dan Jalan Kubur Kg Pasir. Berdasarkan maklumat yang  Linda dapat dari cik Google dan juga daripada beberapa blog individu yang Linda search tengok sebelum ke Bukit Gasing ni...😅 tapi yang ni, kami start ikut Pantai Hilpark.

Sebenarnya, Bukit gasing ini mempunyai trek yang berpusing-pusing di dalamnya. Sebab tu la ia dinamakan Bukit Gasing. Kita boleh pilih ja trek mana yang kita nak  start mengikut kesesuaian badan kita. Ada trek yang mudah dan ada trek yang agak mencabar. 

Sepanjang hiking, alhamdulillah semuanya lancar. Disebabkan dah jarang-jarang hiking terasa semput jugak la. Kena pulak anak Linda yang nombor tiga tu, Aqil Fitri tak berapa sihat. Dah dua hari batuk-batuk dan nak semput tapi Aqil nak jugak ikut.

Sampai di pertengahan Aqil nampak macam dah down, tapi Linda cuba pujuk dan bagi semangat untuk Aqil teruskan pendakian ni. Adik dan kakaknya dah jauh ke depan. Laju betul anak-anak yang dua lagi tu. 

Untuk sampai ke menara pencawang tu, macam-macam dugaan yang perlu ditempuhi. Ada trail yang mendatar dan ada jugak trail yang mencanak naik, agak tercungap jugak la... kalau tak dak stamina memang tertewas jugak. Linda pun ada beberapa kali berenti untuk amek nafas. Tapi tak boleh berenti terlalu lana, memadai untuk 2 minit ja...



Sepanjang perjalanan, memang tak putus orang. Ada yang dah berumur pun naik ke sini. Linda memang respect la dengan depa. Walaupun dah berumur tapi steady ja naik. Lagi laju dari kita ni.

Bila dah berjaya sampai ke puncak menara pencawang tu, rasa lega sangat. Puas terasa dapat lihat pemandangan sekitar Kuala Lumpur dan juga Petaling Jaya.
 

Setelah berehat beberapa minit dan setelah puas  menikmati permandangan dari atas puncak Bukit Gasing ni, kami buat keputusan untuk turun semula. Anak-anak Linda pun nampak happy walaupun penat...



Kami turun ikut laluan yang lain pula. Masa dalam perjalanan  turun tu la baru jumpa anak sungai dan juga jambatan besi. Disebelah kanan Linda juga melalui tanah perkuburan. Mungkin laluan ini yang kita akan masuk kalau starting point  kita ikut Kampung Pasir tu. Jambatan gantung Linda tak jumpa sebab jambatan gantung laluannya agak mencabar.



Pendakian Linda dan group kali ni mengambil masa hampir 3 jam. Ini kerana kami memberi support kepada newbie yang baru iaitu kak Awie dan K Ina..😁 Kalau pada yang dah biasa hiking ni, depa amek masa dalam sejam ke sejam setengah ja...Apapun tahniah untuk kakak berdua ni...mereka memang hebat, walaupun asyik dok tanya lambat lg ka, lambat lagi ka nak sampai...😅🤣😅



Alhamdulillah, semua selamat turun dengan jayanya...rasa macam tak puas pulak menjelajah Bukit Gasing ni sebab banyak laluan lagi yang belum Linda masuk. In shaa Allah, kalau ada rezeki Linda nak pegi lagi untuk cuba laluan yang lain pulak. Kali ni Linda nak ke Jambatan Gantung tu..😉

Ok, sampai jumpa lain di lain coretan. Jangan penah jemu untuk singgah di blog Linda Sempoi ni ya...terima kasih banyak-banyak pada yang sudi support Linda..sayang semua 😘


Tiada ulasan:

Catat Ulasan